ETF fondy, jejich výhody a porovnání

zveřejněno: 06.11.2023

Investování do ETF fondů se stává stále populárnější volbou pro investory, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio a snížit riziko ztráty. ETF fondy jsou burzovně obchodovatelné fondy, které kopírují výkonnost určitého indexu. Tyto fondy nabízejí investorům možnost investovat do širokého spektra akciových společností prostřednictvím jediné investice. V tomto článku se zaměříme na výhody investování do ETF fondů a porovnáme výkonnost S&P 500 s ostatními indexy.

 

Výhody investování do ETF fondů

Diverzifikace portfolia

Jednou z největších výhod investování do ETF fondů je okamžitá diverzifikace. ETF fondy obsahují velké množství akcií (či jiných artiklů), díky čemuž je sníženo riziko ztráty finančních prostředků. Pokud byste chtěli dosáhnout stejného efektu s jednotlivými akciemi, museli byste nakoupit velké množství akcií různých společností, což by bylo nákladné a časově náročné.

Nižší poplatky

ETF fondy mají nižší poplatky ve srovnání s tradičními podílovými fondy. To znamená, že investorům zůstává více peněz na investování. Nižší poplatky jsou způsobeny nižšími náklady na správu portfolia a menšími náklady na transakce.

Okamžitá likvidita

ETF fondy jsou burzovně obchodovatelné fondy, což znamená, že je lze koupit a prodat během obchodních hodin, podobně jako jednotlivé akcie. To znamená, že investoři mají okamžitý přístup k likviditě svých investic.

Transparentnost

ETF fondy jsou transparentní, což znamená, že investor má vždy přehled o složení ETF fondu. ETF fondy jsou navázány na zavedené burzovní indexy, což znamená, že investor ví, do jakých společností investuje.

Snadná dostupnost

ETF fondy jsou snadno dostupné a lze je nakupovat prostřednictvím většiny online brokerů. To znamená, že investoři nemusí hledat specializované brokery nebo investiční společnosti.

 

Porovnání výkonnosti S&P 500 s ostatními indexy

S&P 500 je nejznámějším indexem ETF fondů. Tento index zahrnuje 500 největších amerických společností a je považován za reprezentativní vzorek amerického trhu. Nicméně existuje mnoho dalších indexů, které mohou být pro investory zajímavé.

Nasdaq Composite Index

Nasdaq Composite Index je index, který zahrnuje více než 3 000 společností obchodovaných na burze Nasdaq. Tento index je zaměřen na technologické společnosti a je považován za reprezentativní vzorek technologického trhu.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average je index, který zahrnuje 30 největších amerických společností. Tento index je považován za reprezentativní vzorek průmyslového trhu.

 

Zde přikládám porovnání výkonu těchto ETF fondů za posledních 10 let 

 

Nenechávejte své peníze ztrácet na hodnotě, nechte je pracovat pro Vás a využijte síly trhu za minimální poplatky a maximální efektivitu. Začít se dá už od pár stokorun.

Kontakt