Státní podpora "penzijka" se změní

zveřejněno: 18.06.2023

Vláda ve středu 14.6.2023 schválila změny v ohledně penzijního připojištění. Změní se výpočet příspěvku i minimální a maximální hranice. Dále se prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. 

Současná státní příspěvky začínají na 90 Kč za měsíc při platbě 300 Kč za měsíc. Za každou další stokorunu měsíčně se příspěvěk o 20 Kč zvyšuje. Přehledněji zde v tabulce:

Navrhovaná novela počítá s posunutím minimální hranice příspěvku na 500 Kč. Výpočet by byl vždy 20% z příspěvku klienta do maximální výše příspěvku 1 700 Kč. V tomto případě by byl příspěvěk až 340 Kč za měsíc. Procentuální příspěvek se tedy sníží, ale je možnost dosáhnout vyšší částky. Tabulka změn příspěvků je zde:

Pokud by si účastník chtěl spořit více než jsou zmíněné částky, může použíd daňovou úlevu na částky nad tuto hranici. Odečitatelná část se zvedne ze současných 24.000 Kč na 48.000 Kč za rok.

 

Co nám tím vláda chce sdělit? Hlavní zprávou této změny je, abychom si všichni více začali spořit na důchod. Aby každý do důchodového věku vstoupil s co největší částkou, která by nezpůsobila extrémní propad životní úrovně při vstupu do důchodu.

 

Vyplatí se tedy si zvyšovat příspěvky do penzijního připojištění? 

Má odpověď je, že určitě se vyplatí si zvýšit spoření na důchod. Zda však využívat na maximum penzijní připojištění, případně jiný druh spoření je velice individální. Určitě doporučuji využít služeb někoho, kdo se v této oblasti pohybuje. Probrat s ním výhody a nevýhody a po té se rozhodnout kam si přesně Vaše vydělané peníze budete ukládat.

 

Kontakt