Oprav dům "po babičce"

zveřejněno: 23.07.2023

Českou společností momentálně rezonuje pojem "Oprav dům po babičce". Jedná se o dotační program na rekonstrukci starších domů či chalup. Nemusí jít samozřejmě pouze o nemovitost "po babičce", ale jedná se starší neúsporné budovy. Stát tímto se chce posunout více k energeticky úsporné ekonomice.

V rámci programu budou moci majitelé rodinných a rekreačních domů žádat až o milion korun na zateplení. A to až do výše 50 procent uznatelných nákladů. Dům se může zrekonstruovat, ale i kompletně zbourat a postavit na stejném místě nový.

Mnoho ekonomů toto kritizuje a v době, kdy se zavádí mnoho úspor na straně výdajů státu to určitě není nejšťastnější načasování.

 

Na druhou stranu určitě mnoho majitelů starších nemovitostí to může pomoci v tom se do rekonstrukce pustit.

Co by mohlo být ale i zajímavé je spojení s komerčním financování přes banku či spořitelnu.

 

Představme si hypotetický příklad staršího domu, kde žije rodina, která by ráda už delší dobu nemovitosti si zrekonstruovala. Případně na ní platí i hypotéční úvěr, kterou si před nějakou dobou vzali. Všechny výpočty rekonstrukce však vychází minimálně na 2.500.000 Kč. Při dnešních sazbách hypoték (okolo 5,7%) by splátka vycházela zhruba 14.500 Kč/měsíc. Při využití celého milionu z tohoto dotačního programu by se výše úvěru mohla snížit o tuto částku. A na zbylý 1.500.000 Kč máme již splátku zhruba 8.700 Kč/měsíc. Rodina díky tomu může ušetřit klidně i 70.000 Kč/rok na splátkách. A samozřejmě i další jednotky až desítky tisíc korun ročně za úsporu na energiích. 

V době zvyšujících cenové hladiny, a hlavně vyšších energiích to může být pro rodinu i zásadní položka v rodinném rozpočtu.

 

S dotační politikou státu můžeme, nebo nemusíme souhlasit. Avšak tato možnost může hodně rodinám pomoci a může nám to zvelebit jednotlivé obce a města v České republice. Je na zvážení každého z nás, zda tuto možnost využije, či nikoli.

 

Kontakt