DIP - Změna stylu spoření na stáří?

zveřejněno: 22.11.2023

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení dlouhodobý investiční produkt (DIP). Co to je, jaké má výhody a nevýhody?

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je nový typ finančního produktu, který má sloužit k zajištění na důchod. DIP má umožnit investovat do různých veřejně obchodovaných finančních produktů, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo ETF, které mohou nabídnout potenciálně vyšší zhodnocení než tradiční penzijní produkty. DIP je alternativou ke stávajícím produktům zabezpečení na stáří, jako jsou například penzijní fondy a má za cíl přilákat více lidí k investování do produktů, které mohou pokrýt náklady na důchod.

DIP umožňuje daňově zvýhodněně investovat do různých finančních produktů, což znamená, že vám umožní odečíst své vklady ze základu daně až do výše 48 000 Kč za rok. Tento limit se vztahuje dohromady na všechny 3 produkty zabezpečení na stáří (investiční životní pojištění, penzijko, DIP). Příspěvek zaměstnavatele do DIP je možný bez povinnosti platit sociální a zdravotní pojištění na tuto částku. Veškeré výnosy a příspěvky zaměstnavatele do DIP budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob. To znamená, že nemusíte platit daň z příjmů z těchto investic, což může zvýšit vaše celkové zhodnocení.

DIP umožňuje investovat do široké škály investičních i bankovních produktů, jako jsou akcie, ETF, podílové fondy a další. To znamená, že máte větší flexibilitu při výběru investičního portfolia a můžete si lépe přizpůsobit svou investiční strategii. DIP umožňuje evidovat např. akcie, dluhopisy, podíly v investičním fondu, zůstatky na bankovních účtech nebo zajišťovací deriváty, sloužící ke krytí úrokového nebo měnového rizika.

DIP má řadu výhod, ale také několik nevýhod. Mezi výhody patří více možností, kam investovat, sleva na dani, příspěvek zaměstnavatele, osvobození od daně a větší flexibilita při výběru investičního portfolia. Mezi nevýhody patří absence státní podpory a vyšší investiční rizika.

DIP je nový finanční produkt, a proto je důležité si uvědomit, že investice do něj může být spojena s určitým rizikem. Je důležité pečlivě zvážit své investiční cíle a strategii a poradit se s odborníkem, než se rozhodnete investovat. Pokud se rozhodnete investovat do DIP, měli byste si být vědomi, že výnosy z investic nejsou zaručeny a mohou se lišit v závislosti na vývoji trhu.

Podmínkou, která souvisí s dlouhodobostí cíle, je investovat nejméně 10 let a investice jak v DIP tak v novém penzijku nevybrat před 60. rokem života. Pokud ano, investor o daňové výhody zpětně přijde.

V současné době se DIP plánuje zavést k 1. lednu 2024. Pokud máte zájem o investování do DIP, můžete se poradit s odborníkem na finančním trhu, který vám pomůže s výběrem vhodného investičního portfolia a strategie.

Kontakt