Co můžeme očekávat od důchodové reformy?

zveřejněno: 14.04.2023

Dnešní velmi diskutované téma je důchodové reforma. Vždy se objeví a po nepovedeném pokus opět zmizí. Že je dnešní systém neudržitelný vědí všichni, ale reálné řešení se nenachází. Poslední pokus byl v roce 2009 za vlády ODS a TOP09, ta však byla po dalších volbách zrušena. Jestli byla nastavena správně nebo ne, to je na jinou diskusi. Avšak ukazuje to nereálnost shody napříč politickým spektrem.

A co je na tom nejhorší? Zhruba za 15-20 let začnou pobírat důchod silné ročníky ze 70tých let. Dle přiložené demografické pyramidy je vidět, že poměr obyvatel v důchodu vůči pracují čísti obyvatel se bude „překlápět“ k horšímu a důchodový účet bude ještě více deficitní, než je dnes.

Co tedy ale můžeme očekávat? Žádná reálná důchodová reforma nepřijde. Jediné, s čím vlády budou hýbat budou parametry. Což jsou výše odvodů a posunutí věku odchodu do důchodu. O to více bude na zodpovědnosti každého jedince se na důchod připravit, a to reálným a disciplinovaným odkládáním části svého příjmu. Dle analýz by na dnešní mladou generaci (pod 30 let) čekal reálný důchod (z pohledu dnešních cena) zhruba 12.000Kč.

A co tedy s tím dělat? INVESTUJTE. A kdy? Ideálně Ihned. Průměrné zhodnocení investic se pohybuje okolo 6% z dlouhodobého hlediska. Pokud by jste si chtěli na důchod v 65 „přilepšit“ o 1 mil.Kč a počítali se zhodnocením 6% tak musíte investovat minimálně takovouto částku:

  • 3O let věku – 500Kč
  • 30 let věku – 1.000Kč
  • 50 let věku - 2.160Kč

Otázka však zní, je 1.000.000Kč dostatečný na důchod? Na to už si každý musí odpovědět sám.

Avšak nejdůležitější je myslet na to, že není důležité kolik, ale hlavně kdy!

Kontakt