Češi se vrhli na spoření a investice. Může za to hlavně strach z inflace

zveřejněno: 09.06.2023

V České republice se mění přístup k penězům. To, co se zde několik let neřešilo, je nyní jedním z velkých témat každé diskuze. Kam vložit peníze, aby mi je nesebrala inflace.
Většina obyvatel v době skoro nulové inflace neviděla rozdíl, zda mít peníze na svém běžném účtu s "jistotou" anebo naopak „riskovat“ nejistý zisk. „Vždyť je to vlastně jedno“ se často povídalo. Zhruba posledních 15 měsíců však inflace ukrajuje naše celoživotní úspory a nutí nás nad tímto přemýšlel. Kdo by přeci chtěl, aby mu z jeho účtu zmizelo každý rok 10 nebo více procent.

Každý pohled na zprvu negativní věc však není jen černobílý. Inflace, jako „škůdce“ našich úspor otevírá u nás toto často opomíjené téma, a to jsou investice a obhospodařování svého majetku. Inflace jednou zmizí, ať už dříve nebo později, a my se dostaneme na cílená 2%. Ale téma investování peněž již bude otevřeno. Už zde bude normální, že peníze nebudou na běžném účtu, ale budeme se snažit jejich hodnotu minimálně uchovat, ale spíše zvýšit. A to je dobře a v budoucnu z toho mohou těžit úplně všichni.


A jak dle mého ideálně reagovat?
-       Nesnažte se dnes porazit inflaci! (v dnešních dnech je velice těžké vyhrát)

-       Najděte si dlouhodobý plán, jak se penězi bude nakládat (koukejte za horizont. Ne jen co se stane letos, ale co se může dít v dalších letech)

-       Dávejte peníze do toho, čemu rozumíte (bude vás to více bavit a v nejistých časech budete mít v tento směr více důvěry)

-       Ideálně se poraďte s někým, kdo tomu rozumí. (rada nejlepšího kamaráda, nemusí být nejlepší pro vás, pokud se nepohybuje ve financích)

Kontakt